Varför skummar det om hästens mun?

Varför skummar hästen ur munnen? 
Många pratar om att det handlar om välbehag hos hästen och det har jag också trott under en lång tid men har kollat upp det och det är inte hela sanningen. Det som det beror på är att hästen inte sväljer sitt saliv och här listar jag några anledningar till detta.
 
1. Om hästen "tuggar på bettet" eller gapar så ökar salivutsöndringen och om då hästen inte väljer att svälja salivet kan man se denna typ av skum då salivet måste komma ut på något sätt. En häst som biter tag i bettet har oftast ont någonstans. Kan vara i munnen, nacken, halsen, käklederna eller någonting PÅ ryggen. Detta bör kollas upp. Ej bra ihop munnen med nosgrimman för att få hästen till att sluta gapa osv. 
 
2. Hästen kan vara koncentrerad på det den gör och då glömma att svälja sitt saliv.
 
3. Hästen kan vara stressad och nervös och då glömma att svälja salivet.
 
4. Om nosgrimman är för hårt dragen så kan det hindra hästens möjlighet att svälja salivet.
 
5. Betsel finns som ska öka salivutsöndringen men detta är inte någonting positivt då hästen redan utsöndrar 50 ml i minuten (s.k galvanisk reaktion). En häst med torr mun är inte negativt.
 
6. En häst som tuggar på bettet ska man ej dra ihop då med nosgrimma då man häver förmågan för att svälja salivet och då också häver lösgjordheten hos hästen. En häst som tuggar- och eller gäspar visar att den accepterar ledarskapet. Dras då munnen igen med nosgrimma kan inte hästen visa detta för dig. Men man ska kolla noga så att hästen INTE börjar frenetiskt bita på metallen då det kan skapa skador i munnen. Frenetiskt bitande kan bero på att hästen känner smärta.
 
7. Hästen kan trivas med bettet och vara väldigt avslappnad och därav börja utsöndra mer saliv.
 
Detta är alltså 2 olika högt uppsatta tränare och 1 veterinärs åsikter.
En riktig tankeställare anser jag!
 
Vad tror ni? Stämmer det?
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: elvira

svar: skulle inte kalla det en fjortis sak men ska inte göras om man ska "rädda" förhållandet :)

Svar: Haha, ja kanske var ett dåligt ordval men kom inte på något bättre ;) som sagt, förstår inte varför man ska stressa så håller helt med dig Elvira.
Msilverplats

2014-02-11 @ 21:44:45
URL: http://elviramork.weebly.com
Postat av: Irmeli.N

Det är nog olika från häst till häst. Red tidigare en häst som skummade väldigt mycket i munnen och det var ren stress tråkigt nog. Sen har jag ridit en häst på skolan som skummar för att han trivs med arbetet och är avslappnad :D så det är nog verkligen upp till vilken individ man sitter på ;)

Svar: Precis. Lite svårt att lista ut vilken anledning som stämmer för sin häst. Min häst har börjat skumma sen jag skaffade dyons ergonimiska nosgrimma och hon har slutat att ligga i handen sen dess, så tror det handlar om koncentration hos henne då hon varje dag som hon skummat fått träna galoppombyten vilket hon inte riktigt kan än :)
Msilverplats

2014-02-11 @ 21:49:46
URL: http://fotomuppis.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Vad heter du?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Har du en blogg jag kan kika in på?:

Vad har du på hjärtat?:

Trackback
RSS 2.0