Kanske, kanske inte

Sorry att jag inte skrivit på länge men har bara varit lite off. Vet inte varför riktigt heller.
Sitter och kollar på 2 and ½ men nu och bara tar det lugnt. Har varit i stallet med mamma och ridit Gavina. Blev lite skuttandes över ett litet hinder och tränade på att flytta henne i skänkelvikning efter men hon har lite svårt att förstå. Hon stressar som upp sig när man ber om någonting som hon aldrig gjort förr. Missförstå inte, nog har hon gjort skänkelvikning osv men aldrig efter hinder. Men det är bara att fortsätta träna! 
 
Sen kanske man inte bara ska vara negativ, hon har faktiskt börjat bli väldigt lätt att samla mot hinder och även duktig på att göra galoppombyten.
 
Men tror jag drömmer om det alla drömmer om. Den perfekta hästen som kan ALLT, hoppar som en gud, är vackrast i världen och skulle kunna tävla både dressyr och hoppning på världsnivå. Sen ska den helst vara skadefri och gratis haha.. Men så är det inte, ingen häst är perfekt så som att ingen människa är det. Vi får jobba för det vi vill åstadkomma och kanske tar vi oss till det, kanske inte.
 
Har ni sett denna förresten? Den blev utnämnd till världens vackraste häst, tror det var 2013. 
 
 
 
 

Skåne here I am

Trött som tusan efter att ha flugit ner till Skåne. Steg upp kl 4 inatt och har max sovit 20 minuter efter det. Resan gick iallafall bra och nu sitter jag med de andra tjejerna och äter godis. Snart ska vi äta och efter de blir det att mata pollarna. Längtar så efter sängen! 

Dessa ston

Då var det första dagen för Jane. Gavina var väldigt spänd men det är ju inte konstigt då hon bara hoppat 1 gång på 3 veckor. Hon hade en tendens att vilja ställa sig utåt efter hinder och skulle banne mig inte ställa sig inåt. Rättare sagt så gjorde hon allt i sin makt för att INTE ställa inåt. Fick ryta till skarpt flera gånger. Och på böjt spår mellan två hinder så ville hon boga ut så sa jag åt henne och nästa gång skulle hon bestämt boga in och falla inåt istället. Fanns inget mellan läge, antingen fel eller fel.
 
Dessa tjuriga ston. Nu håller vi tummarna att hon är gladare imorgon! 
 
 

Pedagogen Ted

Idag har jag hunnit vara i Luleå på Ted träning. Har tänkt börja rida för honom och tänkte att det då kan vara bra att se hur han håller i träningar och säger bara wow. Så himla pedagogisk! Älskade en speciell grej. 
"När man kommer mot hinder så spänner man bågen. Som med när man skjuter pil. Man spänner bågen och allt som behövs för att få fram hästen är att lätta lite på fingrarna. Man behöver inte kasta sig framåt också. Alltså behöver man inte sparka på hästen, när bågen är spänd så räcker det med att lätta lite på fingrarna".
 
Sen har lilleman fått hälsa på Dumle idag. En häst som jag ska hyra åt honom så han får rida. Så utomordentligt söta!
 
 

Gavina Alfarvad Z lär sig byten

Laddade hem ett program och har suttit tillsammans med min sambo i kanske 1 h och försökt fixa en video från dagens träning som skulle få komma upp här på bloggen ikväll men precis när det var klart så fryser den.. "Svarar inte" stod det och vi hade inte hunnit spara.. Men tänkte att ni ändå kan få se en del av den. En liten filmsnutt laddade jag ändå upp på Youtube.
 
 
Ett helt korrekt galoppombyte. Det går verkligen framåt! För två veckor sedan kunde hon inte göra det överhuvudtaget i stort sätt. Man blir så jäkla lycklig dagar som dessa. När allt bara känns underbart. Nu ska jag bara fortsätta träna så hon kanske lugnar sig lite mer efter och slappnar av så jag slipper det där kasthuvudet.
 
Som pricken på i:et så har jag också bokat resa ner till Skåne och Åhus för att provjobba. Åker från Luleå kl 06.00 på måndag och kommer hem vid 22 på onsdag. Hoppas att allt går bra. Är lite smått nervös över att jag ska sitta och rida och ha någon som jag aldrig träffat där som ska bedömma mig, haha. Men nervositet kan ibland vara bra. Då kanske man anstränger sig lite extra?
 
 
Här har ni bilder från byterna. Vänster är hennes (och mitt) svaga varv så man kan se på bilden hur hon tar i liiiite extra.
Fixar den där videon imorgon när klockan är lite mindre.
 

Åhus nästa

Allt lät som jag hoppades på så nu blir det att planera in en resa ner till Åhus och se hur allt ser ut och provjobba samt visa upp mig och min ridning. Så nu håller vi tummarna för att det kommer kännas likadant som det lät :) ❤️

Hard work

Nu verkar jag ha ett annat jobb på G. Klockan 17 ska jag ringa upp henne och då ska vi diskutera lite nödvändigheter, boende, vad jag förväntas göra och lön. Känns väldigt bra då det kommer vara lite stallsysslor och mycke ridning och tävling på massor av hästar. Så nu håller vi tummar och tår på att allting är så bra som jag hoppas på. Om allt stämmer och jag i så fall åker ner och det verkar bra så blir jag i så fall en skåning ;) 
 
 

Videogames

 
1,5 år sedan
 
 
September
 
Syns någon skillnad på oss?

Varför skummar det om hästens mun?

Varför skummar hästen ur munnen? 
Många pratar om att det handlar om välbehag hos hästen och det har jag också trott under en lång tid men har kollat upp det och det är inte hela sanningen. Det som det beror på är att hästen inte sväljer sitt saliv och här listar jag några anledningar till detta.
 
1. Om hästen "tuggar på bettet" eller gapar så ökar salivutsöndringen och om då hästen inte väljer att svälja salivet kan man se denna typ av skum då salivet måste komma ut på något sätt. En häst som biter tag i bettet har oftast ont någonstans. Kan vara i munnen, nacken, halsen, käklederna eller någonting PÅ ryggen. Detta bör kollas upp. Ej bra ihop munnen med nosgrimman för att få hästen till att sluta gapa osv. 
 
2. Hästen kan vara koncentrerad på det den gör och då glömma att svälja sitt saliv.
 
3. Hästen kan vara stressad och nervös och då glömma att svälja salivet.
 
4. Om nosgrimman är för hårt dragen så kan det hindra hästens möjlighet att svälja salivet.
 
5. Betsel finns som ska öka salivutsöndringen men detta är inte någonting positivt då hästen redan utsöndrar 50 ml i minuten (s.k galvanisk reaktion). En häst med torr mun är inte negativt.
 
6. En häst som tuggar på bettet ska man ej dra ihop då med nosgrimma då man häver förmågan för att svälja salivet och då också häver lösgjordheten hos hästen. En häst som tuggar- och eller gäspar visar att den accepterar ledarskapet. Dras då munnen igen med nosgrimma kan inte hästen visa detta för dig. Men man ska kolla noga så att hästen INTE börjar frenetiskt bita på metallen då det kan skapa skador i munnen. Frenetiskt bitande kan bero på att hästen känner smärta.
 
7. Hästen kan trivas med bettet och vara väldigt avslappnad och därav börja utsöndra mer saliv.
 
Detta är alltså 2 olika högt uppsatta tränare och 1 veterinärs åsikter.
En riktig tankeställare anser jag!
 
Vad tror ni? Stämmer det?
 
 
 
 
 

You use your words as a weapon baby

Nu undrar ni säkert.. "Tog hon jobbet?"... Det ska ni få veta nu. Det gjorde jag.... inte... Fick veta lönen och räknade fort ut lite enkel matematik som lyder såhär..
 
12h x 5 dagar + 6h på fyra veckor = 264 h i månaden.
 
3500kr / 264h = 13,25.
 
Alltså skulle min timlön ligga på 13,25 kr, och då säger jag bara, glöm din dröm. Jag jobbar inte 12h skift för den lönen hur mycket ridning jag än skulle få göra. Tyvärr men där drar jag gränsen.
 
Men har ett annat jobb på G mest troligt så nu håller vi tummar och tår på lite bättre arbetsförhållanden ♥
 
Tänkte infoga en liten löshoppningsvideo på Gavina från när vi var i Danmark och kollade på henne.
Höjden är 145 cm.
 
 
 

Se och lär

Har de senaste dagarna tränat galoppombyten med Gavina så idag tänkte jag att hon ska få vila så hon får lite tid att smälta allt som jag lärt henne. Hon har varit så himla fin och duktig!
 
Jag har själv upplevt att när jag tagit pauser från att rida så har jag ridit bättre när jag sen börjar igen. Tror att det kan vara så att det är bra både för häst och ryttare att få sina pauser så man kan smälta allt. Och som ryttare få se lite andra ryttare rida och bara se och lära.
 

Gymnastik övning - hoppning.

Denna övning satte jag upp på min lektion igår.
Är dock lite osäker på avstånden för de lite mindre ponnyerna när det gäller studsen men har för mig att det ska stämma. 
 
 
Detta ska då föreställa en linje... haha
 
Iallafall så är det räcke, två galoppsprång, enkelt studs, studsoxer, enkelt studs, två galoppsprång till räcke.
 

Lite gymnastik för hästen samtidigt som ni kommer få jobba arslet av er! 
 
Ryttare

Tänk på att komma in i en bra och bärig galopp mot första räcket. Det första avståndet kan kännas lite långt men bör ändå kännas bra. Tänk på att sitta upp och få tillbaka hästen i tid inför studs serien. I studsen måste du vara noga med att ha tryck i hästen men samtidigt sitta tillbaka och INTE kasta dig över hästen. Det handlar om balans och känsla. Därefter kommer det att kännas ganska så trångt till nästa räcke så då gäller det att sitta upp och få tryck i den där galoppen igen. Höjderna på räckerna är helt valfritt. Det är inga problem att hoppa lite högre höjder på denna övning.
 
Häst
 
Er häst kommer få träna upp den där baken. Det är en väldigt ansträngande övning med studsen för hästen. Speciellt med tanke på att vi har en liten studs oxer som innebär att hästen måste trycka ifrån lite extra mycket men samtidigt samla sig inför nästa studs. Sen är det mycket träning för hästen att först gå framåt, sedan samla sig inför studsen och till sist samla sig ännu mer för att rymmas till det sista räcket. Här handlar det alltså mycket om LYDNAD och GYMNASTIK.
 
Tänk på att inte över göra denna övning utan känn noga efter vad era hästar orkar med då även hästar kan få mjölksyra och det tär på musklerna om man då fortsätter.
 
Hoppas ni gillar den och samma här, om ni testar den så skriv gärna en kommentar sedan med hur det gick och kändes ♥

Jobb jobb

Nu har jag tagit slag i sak eller hur man uttrycker sig, och sökt jobb som beridare och tävlingsryttare och tro eller ej men har redan fått ett. Dom ska kontakta mig igen och så ska vi diskutera lön, hästar och massa annat men jag har varken sagt bu eller bä. Fortsätter kolla mig runt och nu ska en tränare till mig kolla upp ett jobb som hon trodde kunde vara intressant.
 
Så jävla kul att det verkar falla på plats nu!!

Hear me roar

Nu inväntar vi en minnesstund här på restaurangen och sedan bär det av mot stallet för lite ridning.
 
Har dock inte bestämt mig för vad jag ska göra.. Förslag?
 
 

Sing for the moment

Blev en dålig uppdatering denna helg. Har haft fullt upp! 
 
Har varit en rolig helg på tävling med många duktiga ekipage. Det märks dock att det är årets första tävling, många som missar när de ska in på banan, många nedslag, avfallningar och stopp. Men så kanske det får vara såhär i början kan jag känna. Det tar ju tid innan både häst och ryttare kommer igång och kommer tillbaka i flow:et.
 
Har ridit Gavina både igår och idag och hon har varit som en DRÖM! Hon har ju haft väldigt svårt för galoppombyten men igår då satt det bara. Hon brukar antingen inte göra det alls (Nonchalera), kicka eller fatta korsgalopp. Men igår kunde jag göra 8 st efter varandra, helt korrekta. Utan att hon blev irriterad, ingen korsgalopp eller någonting. Hon var så duktig.
 
Idag så direkt när jag började galoppera så tror jag hon tänkte något i stil med "kolla mamma, jag har lärt mig någonting nytt" för baken lyfte hej vilt och hon försökte göra byten hela tiden av sig själv. Kul! 
 
Hon börjar verkligen bli super fin.
 
köpte förresten en dyon nosgrimma igår. Måste dock byta remmarna, har råkat sätta dom omlott. Snygg va?
 
 

September i Skellefteå

Tänkte att jag kunde dela med mig av en video på mig och Gavina från september när vi startade 110. Det var vår tredje start i 110 cm klass. Inte en perfekt runda men är ändå helt okej med tanke på hur lite vi tävlat tillsammans. Mellan hinder 1-2 så vet jag att jag blev lite för kvar i handen men som sagt, jag filmar för att sedan kunna kolla och utvecklas! 
Vad tycker ni?
 
 

Tävlingarna handlar inte bara om att tävla

 
 
Imorgon är det tävling i Luleå och jag ska dit och kolla tillsammans med Robban och Lollo. Är så himla kul att säsongen startar nu! Har längtat så.
 
Vet ni vad jag älskar med tävlingarna? Nu är ju jag gammal och grå, nej men skämt å sido. Jag älskar att komma till tävlingen, starta sina klasser och kolla på andra, men det är inte det bästa. Hela gemenskapen är fantastiskt! Att efter tävlingsdagen få leda sin häst på kvällen med vänner, sitta i hästbussen med ett glas vin, skratta och berätta historier. Sen på morgonen stiga upp tidigt, ge morgon, äta frukost med vänner och sen longera Gavina och påbörja dag 2. Gemenskapen är det absolut bästa! 
Sena sommarkvällar i en annan stad med nya och gamla vänner, en god middag och mycket lycka!
 
 
 

Hoppövning med ritning

Har fixat till bloggen lite nu iallafall men har en hel del kvar. Är dock så himla okunnig på sånt så ni anar inte! Att jag ens klarade datakunskapen i skolan är ett under! Men tycker att bloggen ser lite roligare ut nu ändå så ska jag försöka fixa den ännu mer sen. 
 
Tänkte dela med mig av en övning som jag hade tänkt använda på min lektion idag. Tyvärr så var ridhuset upptaget så då fick vi ställa in hennes lektion.
 
Denna övning är ganska enkel men väldigt nyttig. Jag själv har gjort denna med hinder på 120 cm. Ha dock i åtanke att avstånden kan ändras beroende på din typ av häst, hästens storlek (a-b-c-d ponny eller storhäst) och hindrets höjd. Första gången ni gör denna så ha lägre höjder och känn av avstånden. Ju högre hinder desto svårare blir det att rymmas.
 
Sätt upp denna lilla övning på en volt, ca 1 meter från väggen som minst. Gärna ännu längre från en vägg så att du kan känna att hästen inte söker stöd av väggen. 
Bommarna är galoppbommar och det första avståndet mot hinder kommer kännas normalt medans avståndet till bommen bakom hinder kommer naturligtvis kännas lite trångt. 
 
HÄST
 
I denna övning får hästen träna på att lyssna på dina hjälper, utan dom kommer hästen inte klara övningen. Avvakta, då kommen bakom hinder kommer fort. Gäller att ha koll på dom 4 benen. Språngkurvan och lite böjda spår. 
 
RYTTARE
 
Du som ryttare måste fokusera på att komma rätt mot hinder, känn att du flyttar hästens bakdel ut på spåret så ni kommer rätt mot hinder samtidigt som du har ett stöd på ytter tygel så du INTE förböjer hästen i nacken och bogen. Sen måste du som ryttare vara snabb tillbaka i din sits för att kunna stabilisera upp hästen inför bom nr 2. 
 
Denna övning kan man med glädje göra på så sätt att man ligger på en volt och går på hindret i följd. Det är en väldigt bra och rolig övning för både häst och ryttare. 
 
Hoppas ni förstår min ritning! Hör gärna av er om ni testar denna så jag får veta vad just NI tyckte om den.
 

Vård av benskydd

Jag tänkte dela med mig lite skötselråd.
Många, även jag gjorde det, glömmer att man ska ta hand om sin utrustning. Inte bara sadel och träns utan man kan även ta hand om sina benskydd.
 
Detta är mina Veredus som jag ägt och använt konstant i 4 år.
 
Jag är väldigt noga med att ta hand om dem. 
 
Tips!
 

Tvätta rent efter användning med vatten. 
 
Använd sedan lädertvål runt om hela skyddet.
 
Bygg gärna upp ett skum vid sömmarna så att det verkligen rengörs. 
 
Torka av.
 
Ta sadelolja, en liten skvätt och smörj in skydden. Då får man en skyddande hinna mot smuts och annat. 
 
Enkelt och skydden håller sig fräscha!
 
 

Sidlinjen är ibland den bästa

Idag är en sån där dag när timmarna går jätte sakta.
 
Efter jobbet blir det iallafall att åka till klubben och se Robban rida Gavina. Är så intressant att se hur han gör. Man lär sig verkligen jätte mycket av att stå på sidlinjen och kolla.
 
 

Dyon

Sitter på jobbet och snart så öppnar vi för lunchen.
 
Sitter och kollar in en massa bloggar och videor på folk som tränar och tävlar och jag längtar så sjukt mycket tills jag kan sitta upp igen. Men nu är det bara 5 dagar kvar!! 
 
Sen så fick jag veta av en vän igår att jag ska få testa hennes dyon The diffrent träns, funderar på att köpa ett men dom är så sjukt dyra?! Kanske är värt det dock. 
 
 

Vart ska man tävla?

Skulle egentligen starta 120 i Luleå nu i helgen men tyvärr var jag tvungen att ställa in det och det känns så himla tråkigt. Kommer sitta på läktaren och fantasera att det är jag som rider. 
Så nu är ju frågan, hur ska jag göra med nästa tävling? 
 
Umeå 110 cm eller pay n jump i Boden och starta 120?  Kan inte bestämma mig.
 
 

Vad borde jag göra

Sitter och funderar mycket på vad jag ska göra i framtiden med mitt liv. I april skriver jag mitt högskoleprov och sen var tanken att jag ska söka in på universitet men samtidigt kan jag inte riktigt släppa den där känslan att jag inte är redo än. Jag vill ut i världen, upptäcka saker och fortsätta ridningen. Sitter och kikar på nätet efter jobb inom hästvärlden och det finns så himla mycket som verkar kul, lovande och helt fantastiskt. Både i Sverige, Tyskland och USA.
 
Jag skulle vilja jobba på ett tillridnings/utbildnings/försäljningsstall och rida, följa på tävlingar, tävla själv och se en annan del av denna värld som vi lever i, ridsportens värld. Hittar massor av jobb som verkar roliga. Finns ett i Skåne som erbjuder boende, lön, möjlighet till att ta med häst. Man får rida, hjälpa till i stallet med deras 10 hästar, följa på tävlingar och träningar. 
 
Varför måste man bli äldre? Kan man inte bara stanna i denna ålder och ha hur lång tid som helst på sig att bestämma vad man vill göra i livet. Eller egentligen så vet jag VAD jag vill göra, frågan är bara vad jag BORDE göra..
 
 

Svar på tal

"Hur gör man om man vill börja rida för dig?"
 
Kul att du är intresserad av att träna för mig. Vill man rida för mig är det bara att skriva ett meddelande på fb eller höra av sig via mobil så att vi kan prata ihop oss lite. Vad ditt mål är, vilken häst du har osv :)
 
"Vilka sponsorer har du?"
 
Jag är sponsrad av Harry urmakare, Restaurang Norrigården, Uddins bilel & diselservice samt tryck & reklam.
 
"Vad är dina mål för 2014"
 
Jag ska starta 120 med Gavina nu och om man får hoppas på ett bra år så kanske en första 130 cm klass :)
 
 

Vad rider jag på för bett?

Hej på er. 
Kul med lite frågor från er, tänkte svara på en när jag ändå står i stallet så får ni gärna fortsätta fråga fler så svarar jag på resten senare.
 
Frågan lyder "Vad rider du på för bett?"
 
Jag rider på ett tredelat sprenger bett. KK ultra universal bit heter det. Det är ett bett för den lite starkare hästen men det är samtidigt ett ganska snällt bett. Bettet har häv på sig då Gavina gärna vill på att kasta upp huvudet mellan hinder ibland. 
 
Sen har jag även bett tejp på för hennes tänder.
 
 

Dessa djur

Dessa djur....
 
Kommer till stallet för att göra Gavinas kvällsmat och ser någonting konstigt i ansiktet på henne, självklart ska ju hästen ha fått någon typ av allergisk reaktion mot någonting som jag inte har en aning om vad det kan vara. Vi har inte bytt foder sen jag var i Söderhamn och nu på vintern så känns det konstigt att hon ska ha dragit upp någonting ur snön som hon sedan tuggat i sig och reagerat på. Tog iallafall tempen på henne och den var normal så ska åka tillbaka senare ikväll och kolla den en gång till. 
 
 

Frågestund

 
Är det någon av er som har frågor till mig angående vad som helst så är detta tillfälle att fråga på. Ingen fråga är för konstig, tråkig, personlig eller sådant. Bara fråga på!
 
Kommer svara på alla de frågor jag får i ett annat inlägg senare så ju fler frågor desto roligare läsning!
 
♥ Kram ♥
 
 

Tips och trix

Precis hemkommen efter en lektion på BRK för Malin. Idag byggde jag upp en linje på 20 meter, räcke till oxer på 6 galoppsprång. 
 
TIPS
 
Ett litet tips till er hoppryttare där ute för att kunna öva in och känna att ni kommer rätt på hinder är att börja räkna. Inte bara när ni själv rider utan räkna varje gång ni ser någon annan rida, på er klubb, tävling eller på tv. Och nu kanske ni undrar vad jag menar med att räkna. Jag menar att ni ska träna era ögon att se mått från häst till hinder. När ni styr upp mot hinder så försök tänka 1,2,3, de sista 3 sprången innan hindret. Då blir det lättare för er att känna om ni måste få fram hästen mer, kanske sitta tillbaka eller bara fortsätta i samma tempo. 
 
Det värsta som finns enligt mig är när man kommer mot ett hinder och inte kan känna hur långt man har kvar innan avsprångspunkt. Det är då man lätt kommer fel och man kan både göra sig illa och bli osäker.
 
Om man inte hoppar mycket själv så se på när andra rider och försök räkna in deras sista 3 galoppsprång, då lär ni er att se avstånden. 
 
Hoppas det funkar! 
 

RSS 2.0