Är det lycka att vara perfekt. Eller är lycka att försöka, och att våga

Har analyserat mycket över helgen. Kanske för mycket. Analyserar både vad jag gjort, vad jag gör, vad hästen gör, inte gör och vad vi tillsammans lyckas med. Vad som förbättrats och vad som måste förbättras. 
 
När jag kommer hem och sitter och kollar på videorna så inser jag att jag är väldigt kritisk, hård och en riktig vinnarskalle. Kanske för kritisk, hård och vinnarskalle för mitt eget bästa. Eller kanske det är så det ska vara?
River vi ett hinder deppar jag ihop. Får vi ett stopp så tar det väldigt lång tid för mig innan jag vill prata om ritten. Jag måste smälta allt. Även när vi är felfria så är jag inte helt nöjd hur länge som helst. Kommer ändå det där lilla, men tänk om. Men tänk om, om jag kanske hade tagit en lite snävare sväng där. Tänk om jag hade tryckt igång temot lite mer. 
 
Allt det där som snurrar runt i mitt huvud på tävlingarna försvinner när jag sen kollar på videorna. När jag tittar på videorna så inser jag att tempot inte är så dåligt. Svängarna är ganska bra. Hästen hoppar super fint. Jag lägger henne inte för nära eller för stort så ofta som jag tycker när jag väl rider.
 
Som min tränare sa, när man väl tävlar så är man aldrig helt nöjd innan man vinner, och knappt när man vinner känns allt bra. 
 
Tror jag måste träna på att släppa lite av alla krav jag har på mig själv. Ge mig själv lite beröm också och inte bara hästen. För måste säga att det är ytterst sällan jag anklagar Gavina för något av det negativa som händer när vi väl är på tävling. Glömmer som bort att vi är två, det kanske inte alltid är bara jag som klantat något?
 
Helgen slutade iallafall med en placering i 120 cm klassen, blev placerad 14 av 55 och en fin rosett fick vi. Efter detta inlägg måste jag ändå lägga till att jag är väldigt NÖJD med hästen och helgen, efter jag kommit hem och släppt all press från tävlingsplatsen ♥
 
 
 

Från 0 till 100

Var i Kiruna och tävlade i helgen. Vi startade vår första 120 cm klass.
 
Fredag: Red Gavina på morgonen och kände igenom henne, taggad till tusen var hon. På framhoppningen sen när klassen skulle starta var hon inte riktigt där jag ville. Fick inte fram henne för skänkeln, och fick inte heller den där lydnaden jag ville ha efter hinder. Väl inne på banan var jag alldelens för spänd för att kunna få ut någonting nyttigt i min ridning. Red henne i botten på hinder nr 2 vilket resulterade i ett pet på bakbommen, mot kombinationen hinder 7 a och b så blev jag lite för spänd vilket också fick Gavina till att tappa fokus och jag hittade inget läge alls. Istället för att bara rida henne mot hinder blev jag bromsande och hon kunde inte annat än att stanna. När jag sen kom på kombinationen en andra gång hoppade hon så fint att jag tappade stigbygeln och när jag inte fick tag i den valde jag att lägga en volt och utgå.
 
Lördag: En vanlig A:0 + A:0. Hon kändes 100 ggr bättre och lyssnade helt perfekt. Lugn och följsam. Lite spänd för all rörelse omkring henne men funkade ändå bra. Vi går in och jag försöker att bara andas och slappna av själv. Har lite dåligt tryck i början vilket resulterar i att vi kommer stort på hinder nr 2 och jag kommer i bakläge i språnget men bommarna ligger kvar. Lång bana och spänningen gör att jag snabbt blir trött. Efter hinder nr 8 inser jag att nej, nu måste jag andas djupt och bara rida. Vi dubbelnollar! 
3 placerade och jag låg 4a med under 2 sek.
 
Söndag: Spänd häst. Nerverna på utsida. Sitter upp, hon ställer sig lätt.. Stressen kommer till mig, fan.. Är hon som i fredags? Kommer jag rida som i fredags? Travar fram henne utomhus i väntan på att komma in på framhoppningen, Hon kollar på allt annat, svår att sakta av men galoppen känns bra. På framhoppningen sköter hon sig väldigt bra men har mycket egen vilja. Försöker bortse lite från det och bara sköta mitt. När vi väl ska in på banan så vägrar hon gå in. Måste bli ledd in för att ens få in henne i ridhuset. Mot hinder nr 1 känner jag bara, wow. Mot hinder nr 3 inser jag att Gud, hon går ju verkligen bra nu! Jag får dom där svängarna jag aldrig trodde jag skulle få. 
2 placerade, jag kommer 3a med 1.1 sek.
 
Nu på torsdag är det Umeå som gäller. Nationell tävling med 3 st 120 cm klasser för mig och Gavina. Har suttit och kollat mycket på filmerna och analyserat vad jag ska försöka förbättra, tror jag är redo för att satsa på en placering, Dock är det riktigt tufft motstånd, ca 70 starter per klass. Jag kommer rida som jag skulle för en placering men kommer verkligen inte bli besviken om det inte blir det. Ska rida för en placering men med åtanke och god planering. Det ska helt enkelt kännas bra för oss båda.
 
 
 

Helgens träning

Har ridit kurs i helgen för Jane. Hästen har skött sig väldigt bra, hon har varit avslappnad och följsam. Några små missförstånd men gick otroligt mycket bättre än sist jag tränade för Jane.
 
Det vi måste träna mer på är lydnaden på marken. För hon taxerar bra in, hoppar bra och är lugn före hinder. Problematiken ligger efter hinder / mellan hinder, speciellt på böjda spår. Efter hinder tar det lite för lång tid för mig att få tillbaka henne i en lugn galopp. Men mycket beror på att jag har svårt för att själv komma ner i sätet igen efter hinder. Försökte vara snabb sist jag hoppade vilket resulterade i att jag, med ryggproblem, knäckte till ryggen så mycket att jag nu har inflammation i mitt bäckene. Kan inte förstå att jag ändå lyckades hoppa bana idag med den smärta som jag har. Tror det kallas tjurskallighet..
 
Men jag ska nog hitta min teknik som fungerar också för mig rygg och för Gavina. Sen måste vi träna på att när jag går på ett böjt spår, som idag, så även om Gavina ser ett annat hinder som hon då börjar suga mot så ska hon inte bli irriterad och stressad när jag då svänger henne mot ett annat hinder. Hon måste som förstå att det är MIG hon ska lyssna på. Även hur gärna hon vill vara duktig och snäll, och hur gärna hon bara vill hoppa så får hon inte bli irriterad när jag "rättar" henne.
 
Hoppade iallfall en bana på 120+ med 10 hinder och tyckte vi fick ett riktigt bra flyt. Sen måste jag få tag lite mer i dom där bogarna så hon inte flyter ut. Men träning ger färdighet eller hur?
 
 
 
 

Bara att ta nya tag och lita på morgondagen

Torkade bort tårarna och for till stallet för en lektion för Robert. Idag skulle jag testa hoppa på hack, gick ändå bättre än sist men problemet ligger fortfarande i att hon blir för låg i formen och jag får inte upp henne. Förr så kom de till den punkten att hon stannade för att hon inte såg hindret, nu fick jag upp henne lite mer men inte nog, hon gick i botten några gånger och drog med sig bommarna. 
 
Vi bestämde oss iallafall för att ditcha det i hoppningen men ändå inte helt sluta rida på det. Som Robert sa, med det får jag träna min egen inverkan på hästen med kroppen mer. Alltså använda mer ben och säte när jag rider. Sen trivs ju hon så bra på det! 
 
Red iallafall en liten bana på 110-120 cm och det gick ändå bra men jobba fick jag 😉
 
Har även tagit en bild på mina tyglar idag då det var en tjej som skrev att hon hade problem med att tyglarna for ur handen. Jag hade samma problem men så fick jag dessa i julklapp! Helt underbara för ett bra fäste. 
 
Över i bild är vanliga tyglar och under är mina med extra stora "pluppar". (Egentligen är de hopptyglar men rider alltid med dom)
 
 

Aldrig ska det vara enkelt

Aldrig ska det vara enkelt. Märkte för en vecka sen att min katt började halta till och från. Bokade tid och hon fick diagnosen patella. Troligtvis kommer det från att hon är så kobent. Patella innebär att höfterna glappar och hoppar. Fortsatta problem utan operation kan leda till artros. 
 
Op är möjligt men då hon är så kobent finns ingen garanti att hon inte får tillbaka sina bekymmer. Sen är det en väldigt ingående op så det kommer vara väldigt jobbigt för henne. 
 
Veterinären anser att himlen är det bästa beslutet men ska till en ortoped med henne före och röntga för att få en slutgiltig åsikt av en specialist på det området.
 
Min älskling 
 
 
 
 
 
 

Allt faller på plats

Hej alla! 
 
Eftersom att Gavina inte fick sin lugna ritt igår så fick hon vila idag så har inte så mycket "ridnyheter" idag. 
Ska snart tillbaka till jobbet och jobba kväll. Känns ändå kul nu när Simon är i Norge på övning och jag är ensam heeela dagarna närmsta 10 dagarna.
 
Har hunnit med att jobba, åka på stallet, planerat en sponsring jacka, middag med Stina och nu har jag lagt upp en massa kläder som jag ska sälja på nätet.
 
Jag har planerat att skaffa en ny jacka till tävling. Speciellt när min älskade, ganska nya jacka gick sönder här om dan. Sjukt irriterande. Dragkedjan gick sönder dels i sömmen och i själva kedjan. Men nu så ska jag fixa en som jag ska trycka mina sponsorer på. Tror den kommer bli riktigt snygg! Sen är det alltid kul att få nya saker haha.
 
Bussen börjar också bli klar nu vilket känns toppen. Är bara en sponsor kvar som ska upp och sen trycket på huven. Tyvärr var måtten fel till huven så såg ut som om hästen skulle hoppa över ett hus 10 gånger större än själva hästen, och Norrigårdens logga rymdes inte ens utan att behöva gå på framljusen vilket jag är ganska säker på är olagligt... Men den kommer nog vara klar på en eller två dagar. Känner mig så himla nöjd med den!!
 

Don't do this at home

Tänkte ge Gavina en riktigt slapp och skön dag ute i skogen idag, så satte på henne hacket och begav mig ut men kom inte långt. Vägen till skogen är nu en smärre arbetsplats nu, med traktorer, grävmaskiner och idag, arbetare som höll på att kapa träd. Detta var sjukt obehagligt tyckte Gavina så hon skulle verkligen inte framåt. Beslutade mig ganska fort då jag känner henne utan och innan för att vända om och rida till klubben istället men lät henne inte vända själv. Jag satt där tills jag fick henne att börja gå lite framåt och när hon tog några skakiga steg framåt så var det jag som vände henne, om ni förstår hur jag menar? Jag vet att väntan inte kommer få henne att gå förbi, blir jag arg så blir hon sjukt upprörd och det ger inte heller någonting. Men ville inte heller att hon skulle vinna så kändes bättre att det var JAG som sa att nu vänder vi.
 
Red ner till klubben för att rida ute i paddocken men det sket sig ganska fort då grävmaskinen var även där och skottade så det fick helt enkelt bli ett pass i ridhuset även idag. Som tur är så är Gavina inte så van med att vara ute mycket i skogen. När vi köpte henne så hade hon endast fått vara på uteritt 1 gång, och det var dagen innan vi köpte henne. 
 
Är så himla glad över att jag testade rida henne på hacket igen, var så himla länge sen. Problemet var förr att när jag red henne i hoppningen på hack så blev hon väldigt låg och jag kunde inte få upp henne. Detta var dock 1 - 2 år sedan. När hon blev så låg och tung och jag inte fick upp henne så såg hon inte hinder och stannade. Problemet satt inte i henne, det satt i att jag förr red med mycket hand och lite ben.
 
Kände idag att när jag glömde ben så blev hon direkt lite tung men när jag då mötte upp med ben igen så bar hon upp sig själv riktigt fint. Sen är hon så himla mycket mer avslappnad på hack än på bett. Hon brukar vara ganska duktig på att kämpa emot handen med bett, hon vill dels spänna emot där man ska göra galoppombyten, höja huvudet vid avbrott, när man vill ställa henne inåt ska hon bestämt ställa utåt osv. Inte alltid dock, detta kommer ibland när hon är på "det humöret". Men på hacket hade jag inga problem alls. Hon till och med gjorde korrekta galoppombyten, 6 st efter varandra. Utan avbrott emellan eller volter.
 
Visst, ibland tappar hon baken men träning ger färdighet försöker jag tänka och behålla mitt tålamod. För mycket handlar också om hur jag gör. 
 
Fick dock rida utan hjälm idag, något som jag egentligen är skarpt emot!! Men jag har nervskador, okänd anledning, och ibland så får jag så sjukt ont av minsta lilla. Idag fick jag spänningar i ögonen och näsbränna.. Haha, ja ni läste rätt, näsbränna. Jag brukar få det, det känns som halsbränna men är i näsan. Det är bara mina nerver som skickar fel signaler till fel ställe.
 
Konstigt nog så släppte det samma sekund som jag tog av mig hjälmen. Och som tur var så var jag ensam i ridhuset. Skulle det vara någon annan i ridhuset skulle jag aldrig ta av mig hjälmen. Visst, det är lika farligt ändå men skulle aldrig uppmuntra någon annan att rida utan hjälm! 
 
Brukar ni rida utan hjälm? Varför isåfall?
 
 

När man har "dom där" dagarna

Har precis hoppat lektion för Kicki och det gick ändå helt okej. Kände mig lite off idag. T.ex när man kommer mot ett hinder och inser att man kollar på läktaren?! Haha. Sen hade jag ett jäkla oflyt, skulle vara snabb och räta mig upp efter hinder, ryggproblem som jag har så small ju ryggen och jag fick svin ont. Fortsatte rida och sen när de var dags för bana så kom jag lite kort in i en kombination och fick länga Gavina för att ta sig över oxern, hon hoppade så stort att jag vrickade foten. Men hade fortfarande ett varv till på banan att rida. 
 
Ibland har man såna dagar helt enkelt. Men hästen skötte sig super bra och kände att jag ändå fick en bra runda på en 120 bana. 
Nu är de dags att hålla hopplektion. Hon ska få träna lite höjder, att våga rida. Så det blir 5 1/2 mot räcke och 8 meters mot oxer. Enkelt men roligt! 

Free like a bird

Hej ni tappra läsare. Ska skärpa mig nu och börja skriva lite mer, tänker på det varje dag och har varje dag något att skriva som jag kommer på men glömmer som av mig någonstans på vägen. 
 
Tävlade i söndags med Gavina i 110 cm klassen på BRK och det gick riktigt bra. Kom placerad på en 4e plats. Har varit lite små sjuk hela förra veckan och när jag satt på framridningen så slog det bara till. Fick halsbränna, svettades som en galning, nästäppa och blev anfådd direkt. Tror det var nervositeten, lite sömn och ansträngningen som triggade igång förkylningen för sedan tävlingen har jag varit stört sjuk. Febrig, hostar slem och snorar som en galning. Fräscht, jag vet.. 
Bestämde mig iallafall ganska så fort för att bara ställa mig i lättsits, hålla en stadig hand och proa henne genom banan istället för att göra en fight med henne då hon var ganska pigg. Om jag skulle börja fightas med henne skulle jag aldrig ha orkat med en hel bana. 
 
Hon kändes iallafall bra, lite pigg men väldigt följsam och lätt att få igenom banan. Hon snuddade i hinder nr 2 men sen var hon inte i ett enda hinder.
 
I omhoppningen så satsade jag på en bra tid och red på ca 30,7 sek, hon som kom tvåa tror jag red på 30,4. Dock så när jag red mot hinder nr 3 i omhoppningen så skulle jag ta en genväg mellan två hinder och Gavina sög mot heeelt fel hinder så var tvungen att ta stopp på henne, trodde aldrig jag skulle bli placerad då med tanke på att man förlorar massor med tid. Men är hur som helt OTROLIGT nöjd med Gavina och hon är värd massor! ♥
 
 
 
Har klippt mig också. Hade så slitet hår så tänkte att nu ska det få en nystart.
 
 

RSS 2.0